Op Het Menu: Regeneratieve Landbouw

Datum:
15.10.2022
Tijd:
11:00-17:00
Locatie:
Boerderij Bodemzicht, Sint Jacobsweg 13, 6581 KM Malden
Door:
SFYN NL
Kosten:
€15,-

Grote verandering in ons landbouwsysteem is misschien wel dé belangrijkste ontwikkeling in deze tijd. Maar hoe begin je zo’n transitie? Eén van de manieren waarop boeren werken aan verandering is de inzet van regeneratieve landbouw. Regenera-wat? Heb jij geen idee wat dit is, of ben je juist al een expert op dit gebied? Ga mee met SFYN want 15 oktober staat regeneratieve landbouw op het menu.

Duurzame ontwikkeling gaat vaak over het verminderen van een negatieve impact, maar regeneratie gaat juist over het  maken van een positieve impact. Regeneratieve landbouw werkt dan ook aan ecologische én sociale én economische winst. In plaats van de schade van het huidige landbouwsysteem te beperken (minder spuiten, minder ploegen, minder uitstoten), draait regeneratie om het faciliteren van zo veel mogelijk leven, het verrijken van de bodem, het vastleggen van CO2, het vergroten van de biodiversiteit, het verbeteren van de waterhuishouding en het versterken van ecosystemen! Én regeneratieve boerderijen dragen meestal ook bij aan de lokale economie en gemeenschap.

De wereld van regeneratieve landbouw kan ons wereld- en mensbeeld flink op z’n kop zetten. Durf jij deze uitdaging aan? Tijdens de Op het menu-dag op 15 oktober nodigen we je uit op demonstratieboerderij Bodemzicht waar zij en Stichting Lenteland ons mee zullen nemen in hun gedachtegoed en de praktische toepassing van regeneratie.

 

Bekijk hieronder vast het programma:

Voorgerecht: We starten de dag met een rondleiding over Bodemzicht door oprichter en boer Anne van Leeuwen. Aan de hand van wat je om je heen ziet in de tuin en op het land neemt ze je mee in wat regeneratieve landbouw is.

Tussengerecht: In deze sessie verkennen we de situatie rondom gebruik en eigendom van landbouwgrond en de perspectieven die de nieuwe commons bieden samen met Eliane Bakker van Lenteland. 

Lunch: Op de boerderij zullen we samen lunchen, met onder andere verse eitjes van de boerderij en nog meer lekkernijen van het land. 

Tussengerecht 2: Lenteland ontwikkelt regeneratieve gemeenschap boerderijen, en brengt daarmee het gedachtegoed van regeneratieve landbouw en commons in de praktijk. Hoe en waarom, gaan we samen zien in hun korte docu. Na afloop van de vertoning kun je al je vragen stellen aan oprichter Wouter Veer. 

Dessert: Samen in dialoog over de toekomst. In een verdiepend gesprek met Lentelanders, Bodemzichters, en met elkaar. 

Borrel: Na afloop van de dialoog kunnen we nog gezellig na kletsen onder het genot van een biertje of een lekkere limonade. 

Smaakt dat naar meer? Schrijf je nu voor Op het menu: Regeneratieve Landbouw!

Op Het Menu: Regeneratieve Landbouw, wordt georganiseerd door Slow Food Youth Network Nederland in samenwerking Stichting Lenteland en Bodemzicht. 

Neem vast een kijkje op hun websites!

https://www.lente.land/

https://www.bodemzicht.nl/